Hoppa till huvudinnehållet

Biff à la Lindström

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Biff à la Lindström

Inte många maträtter har en födelsedag. Men det har Biff à la Lindström.

Den lyckliga tilldragelsen ägde rum söndagen den 4 maj 1862 på Witts hotell i Kalmar, när löjtnat Lindström besökte hotellet med sina vänner.

Många Lindströmmar har pekats ut som den rödbets- och kaprisspäckade biffens uppfinnare. Men det torde vara ställt utom allt tvivel att det är kapten Henrik Lindström som är den rätte upphovsmannen. Fast när premiärbiffen stektes var han ännu bara löjtnant.

Henrik satsade på den militära banan och lär ha gjort slut på ansenliga belopp under utbildningstiden i Stockholm. 1862 gifte sig Henrik med den tyska sångerskan Johanna Scheele, detta när Henrik utnämnts till löjtnant på Gotland.

Den 4 maj samma år befann han sig alltså i Kalmar, kanske på väg hem till Visby med båt eller just kommen därifrån.

Han hamnade i alla fall på Witts hotell. Enligt traditionen beställde löjtnant Lindström in ingredienserna till biffen, där rödbetorna var det omisskännligt ryska inslaget.

Han visade hur allt skulle blandas och formas till biffar, varpå det skickades ut i köket igen för att tillagas. Den ryskinspirerade biffen gjorde sådan succé i Kalmar att den blev kvar på hotellets meny för gott.

Så småningom spred sig biffen över landet, kom in i kokböcker och blev en del av den svenska nationalkosten.

Recept Biff à la Lindström - på släktens vis

Fru Rut Hellsten var dotterdotter till kapten Henrik Lindström. Hon lagade biff enligt släktens originalrecept, vilket återgavs i Dagens Nyheter i november 1970:

6 hg oxinnanlår, mals två gånger

1 1/2 tsk salt

vitpeppar

2 äggulor

1 hackad gul lök, rå eller smörfräst

2 dl rödbetstärningar

2 dl mycket finskurna potatistärningar

50 g kapris

 

Gör så här:

1. Alltsammans blandas hastigt och formas till runda biffar.

2. Steks i smör, stekpannan ska vara varm men inte så het att biffarna blir svarta på ytan.

3. Till biffarna äter man helst en god isbergssallad och en varm pain riche.

4. Vill man ha kokt eller stekt potatis därtill går det också bra, men då kan potatisen i själva biffen uteslutas.

Smaklig måltid.