Hoppa till huvudinnehållet

Saker att göra

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Tips på saker att göra i Världsarvet Falun

Välkommen till Världsarvet Falun. Stadens rika historia och kulturarv blandat med naturupplevelser och klassiska sevärdheter gör Falun till ett intressant och spännande resmål att utforska. Här hittar du kända besöksmål som Falu Gruva och Carl Larsson-gården Sundborn, gamla välbevarade stadsdelar i Trästaden Falun och vackra cykel- och vandringsleder i bergmanslandskapet som omger stan.

Ett fint sätt att uppleva Falun är via vattnet. Hyr en SUP eller kajak och paddla längs vattenvägarna och få nytt perspektiv på världsarvsstaden. Passa också på att ta en fika när du är här. Flera kaféer serverar världsarvsbakelse. Perfekt för dig som gillar att maximera sinnesintrycken när du är ute och reser.

Hotellets centrala läge, en kort fem minuters promenad från Falun Centralstation, gör First Hotel Grand till en perfekt utgångspunkt för att utforska Falun med omnejd. Se våra tips på saker att göra i Falun nedan, eller prata med oss på hotellet om du behöver ännu mer inspiration eller idéer på vad du kan hitta på när du är här.

Carl Larsson-gården

Välkommen till Sveriges mest kända hem! Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon i svensk inredning och familjeliv.

Under sommaren arrangeras flera guidade visningar varje dag. Här får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras hektiska liv. Observera att Carl Larsson-gården endast kan ses under guidade turer.

På gården hittar du även en butik med noggrant utvalda mönster direkt från huset och marken.

Den guidade turen tar ca 45-50 minuter.

Bilder: Carl Larsson-gården

En man på en SUP. Bild.

Hyr en kajak, SUP eller cykel

Få nya perspektiv på Världsarvet Falun. Hyr en SUP eller kajak och upplev staden via vattnet.

Human by Nature erbjuder uthyrning av både sit-on-top kajaker, Stand Up Paddels och cyklar, samt anordnar guidade turer där du paddlar mitt i världsarvet.

Fin golfbana på First Hotel Grand Falun. Foto.

Golf och Velodromen

Vill du uppleva något spännande inom idrotten när du besöker Falun?
Glöm inte att First Hotel Grand i Falun erbjuder gästerna bra priser för golf- och velodrompaketet.

- Golfpaket på Falun-Borlänge Golfklubb
Boka ett golfpaket på hotellet med boende, och spela på härliga Falun-Borlänge Golfklubb. Här finns även Samuelsdal GK, Faluns närmaste golfbana med 18 hål.

- Velodromerbjudande
'Velodromen' i Falun är Sveriges enda inomhusvelodrom. Velodromen erbjuder tränings- och utvecklingsmöjligheter för cyklister på alla nivåer. Därför passar det alla, och du har något att utmana dig själv med under vintersäsongen.

löpande man

Lugnet

Lugnet är rekreationsområdet med stort R. Här har du både fina vandringsleder och motionsspår för skidor, löpträning och mountainbike.

För dig som vill bättra på din teknik eller få ut ännu mer av din träning rekommenderar vi att kontakta Lugnets Vasaloppcenter.

I området finns även gym, sporthallar, simhall och utomhusbad på sommaren. Så på med träningskläderna och sätt igång.

shopping

Anna & Hjalmar

Den charmiga Second Hand-butiken Anna & Hjalmar i Falun har noggrant utvalda varor och passar perfekt för dig som gillar att shoppa vintage och miljövänligt.

Butiken ligger knappa 10 minuters promenad från hotellet. Besök Anna & Hjalmar på Facebook.

sallad

Gott&Reco

På Stora Torget, ett stenkast från hotellet, ligger det hälsomedvetna och hemtrevliga kaféet och bageriet Gott&Reco.

Här är allt glutenfritt och på menyn finns det gott om raw och veganska alternativ, samt mat och godsaker som tillgodoser dieterna Paleo och LCHF. Fräscht, ekologiskt och naturliga råvaror – bra för både dig och miljön.

Psst – kolla in kakdisken när du är här!

Falu Gruva

Världsarvslistade före detta koppargruvan Falu Gruva är ett av Faluns stora dragplåster. Här kan du året runt lära mer om gruvans 1000-åriga historia, både ovan och under jord.

Ta med oömma och varma kläder om du tänkt gå ner de 67 metrarna under backen. Temperaturen här är bara ca plus fem grader oavsett årstid.

Falu Gruva ligger 20 minuter till fots eller fem minuter med bil från hotellet.

Samsara Spa

Unna dig en härlig massage i avslappnande miljö på Samsara Spa och skönhetssalong i Falun.

Samsara erbjuder fullkroppsmassage, healing, anti stresskurer, vaxning, skönhetsbehandlingar och många fler behandlingar.

Du hittar Samsara 10 minuters promenad från hotellet.

Romme Alpin Ski Center

Åk skidor på Romme Alpin

Sugen på att åka skidor när du är i Falun? 30 minuter med bil från hotellet ligger skidcentret Romme Alpin.

Från de två topparna, där den högsta fallhöjden är 275 meter, finns det 33 nedfarter i alla väderstreck att välja mellan. Här finns också en stor uthyrningsverksamhet, en skidshop och flera matställen med varierat utbud.