Hoppa till huvudinnehållet

Saker att göra

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Tips på saker att göra i Världsarvet Falun

Välkommen till Världsarvet Falun. Stadens rika historia och kulturarv blandat med naturupplevelser och klassiska sevärdheter gör Falun till ett intressant och spännande resmål att utforska. Här hittar du kända besöksmål som Falu Gruva och Carl Larsson-gården Sundborn, gamla välbevarade stadsdelar i Trästaden Falun och vackra cykel- och vandringsleder i bergmanslandskapet som omger stan.

Ett fint sätt att uppleva Falun är via vattnet. Hyr en SUP eller kajak och paddla längs vattenvägarna och få nytt perspektiv på världsarvsstaden. Passa också på att ta en fika när du är här. Flera kaféer serverar världsarvsbakelse. Perfekt för dig som gillar att maximera sinnesintrycken när du är ute och reser.

Hotellets centrala läge, en kort fem minuters promenad från Falun Centralstation, gör First Hotel Grand till en perfekt utgångspunkt för att utforska Falun med omnejd. Se våra tips på saker att göra i Falun nedan, eller prata med oss på hotellet om du behöver ännu mer inspiration eller idéer på vad du kan hitta på när du är här.

Carl Larsson-gården

Välkommen till Sveriges mest kända hem! Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon i svensk inredning och familjeliv.

Under sommaren arrangeras flera guidade visningar varje dag. Här får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras hektiska liv. Observera att Carl Larsson-gården endast kan ses under guidade turer.

På gården hittar du även en butik med noggrant utvalda mönster direkt från huset och marken.

Den guidade turen tar ca 45-50 minuter.

Bilder: Carl Larsson-gården

Falu Gruva

Världsarvslistade före detta koppargruvan Falu Gruva är ett av Faluns stora dragplåster. Här kan du året runt lära mer om gruvans 1000-åriga historia, både ovan och under jord.

Ta med oömma och varma kläder om du tänkt gå ner de 67 metrarna under backen. Temperaturen här är bara ca plus fem grader oavsett årstid.

Falu Gruva ligger 20 minuter till fots eller fem minuter med bil från hotellet.

löpande man

Lugnet

Lugnet är rekreationsområdet med stort R. Här har du både fina vandringsleder och motionsspår för skidor, löpträning och mountainbike.

För dig som vill bättra på din teknik eller få ut ännu mer av din träning rekommenderar vi att kontakta Lugnets Vasaloppcenter.

I området finns även gym, sporthallar, simhall och utomhusbad på sommaren. Så på med träningskläderna och sätt igång.

Dalahästar

Dalarnas museum

Upptäck och lär om Faluns och hela Dalarnas historia.

Dalarnas museum välkomnas du hem till författaren Selma Lagerlöf, finner utställningar om staden Falun och världsarvet, dalakonst, en omfattande grafiksamling och mer därtill.

Färgglada bakverk. Bild.

Falu Bröd & Patisserie

Vem kan motstå en riktigt god fika? Konditoriet och stenugnsbakeriet Falu Bröd & Patisserie serverar läckra och goda bakverk lagade med respekt och kärlek. Allt bakas från grunden med bra råvaror.

Här serveras också frukost och lunch för den som vill ha mer påfyll och energi.

shopping

Anna & Hjalmar

Den charmiga Second Hand-butiken Anna & Hjalmar i Falun har noggrant utvalda varor och passar perfekt för dig som gillar att shoppa vintage och miljövänligt.

Butiken ligger knappa 10 minuters promenad från hotellet. Besök Anna & Hjalmar på Facebook.

Två kvinnor i ett spa. Bild.

Lugnet Bad & Relax

Badhuset i Falun bjuder på lek och kul för hela familjen, samtidigt som de erbjuder friskvård, motion, träning och självklart en härlig relax-avdelning. Här finns kort sagt något för alla.

Relaxen ligger i badhusets övre del och här får du möjlighet att koppla av ordentligt och återhämta dig för att få ny energi.

Som gäst hos oss på First Hotel Grand har du 15 % rabatt på Lugnet Spa & Relax, vänligen kontakta hotellet för bokning.

Två män på cykeltur i skogen. Bild.

Upptäck Falun på cykel

Upptäck Falun på två hjul. Det vackra landskapet i Dalarna och världsarvsstaden Falun upplevs bäst från cykelsadeln.

Cykel & längdspecialisten hyr ut cyklar för alla tillfällen oavsett om du vill utforska Faluns badställen, ge dig ut på Lugnets mountainbikestigar eller känna vinden i ansiktet längs landsvägarna.

En man på en SUP. Bild.

Hyr en kajak, SUP eller cykel

Få nya perspektiv på Världsarvet Falun.

Human by Nature erbjuder både guidade turer och uthyrning av sit-on-top kajaker, Stand Up Paddels, skridskor med mera så att du kan uppleva naturen året runt - alla säsonger.

Åk skidor på Romme Alpin

Sugen på att åka skidor när du är i Falun? 30 minuter med bil från hotellet ligger skidcentret Romme Alpin.

Från de två topparna, där den högsta fallhöjden är 275 meter, finns det 33 nedfarter i alla väderstreck att välja mellan. Här finns också en stor uthyrningsverksamhet, en skidshop och flera matställen med varierat utbud.