Hoppa till huvudinnehållet

Svenska (h)östkusten i oktober

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Svenska (h)östkusten i oktober

Passa på att ta en tur till svenska östkusten nu i höst. Spökvandring på Kalmar Slott, kritikerrosad Michael Jackson-show eller ett ordentligt steakhouse kanske lockar?

Vackra oktober med höstmys

Äntligen är oktober här, månaden när hösten är som mest variationsrik. Gula och röda löv pryder träden, upproriska havsstormar drar in och stillsamma söndagar på kafé är på sitt bästa. Oktober är också en månad då våra hotell på östkusten, från Oskarshamn till Kristianstad bjuder på extra mycket höstmys.

Bland dansband och spöken

Kalmar, Blekinge och Skåne län har mycket att bjuda på i höst. I Oskarshamn är det variationsrikt så det förslår. Här spelas bland annat Allsvensk Ishockey, det bjuds upp till dans med Sveriges populäraste dansband på Folkets Park och 28 oktober går Kristdala Höstmarknad av stapeln.

För den som varken har lust att snöra på sig dansskorna eller se hockey finns ändå utmanande och nervpirrande möjligheter. Här kan vi rekommendera spökvandringen Fasor och illdåd på Kalmar Slott. Premiärvandringen går fredag 27 oktober och håller på till och med 25 november. Har du aldrig sett ett spöke förut så kanske du gör det nu...

Kalmar slott

Foto: Kalmar Slott, Magnus Bremefors

För den mindre spöksugne finns mycket annat att göra på slottet, som exempelvis att lyssna till antikkändisen Knut Knutson som 24 oktober berättar om sitt liv. Passa på att ta med en antikvitet du har i gömmorna så kanske du blir en av de lyckliga som får den värderad. Vill man hellre veta hur man skapar ett harmoniskt hem är föreläsningen med årets inredningsbloggare och Feng Shui-konsulten Jannice Wistrand ett bra tips. Se alla evenemang på Kalmar Slott här.

Från slottet är det promenadavstånd till First Hotel Witt som gärna tar hand om dig när du är i stan. Härifrån är steget inte långt till Kalmar Domkyrka, Gustav Vasa-stenen eller någon av stadens andra sevärdheter.

Från gäddfiske till The King of Pop

I Karlskrona lyfter publik- och kritikerrosade föreställningen Thriller Night – The King of Pop taket 21 oktober med sin hyllning till poplegenden Michael Jackson. Fan eller inte, en fantastisk och oförglömlig kväll står på trappan.

Känner man hellre för naturnära fiskeupplevelser när man är i Karlskrona så arrangeras Blekinge Gäddfestival 30 september till 1 oktober. Arrangemanget firar 20 årsjubileum och lockar besökare från hela Sverige och övriga Europa. Så ta med dig ditt bästa spö och bli med de andra entusiasterna på jakt efter fiskelyckan.

När man ändå är i Karlskrona bör man titta inom någon av de intressanta utställningarna på Blekinge Museum eller populära Marinmuseum som faktiskt har en riktig ubåt från Kalla krigets dagar.

För den matintresserade finns många fina gårdsbutiker med egen produktion av honung, örter och annat gott i Karlskrona med omnejd att besöka. Bor man på First Hotel Statt i centrala Karlskrona har man nära till det mesta.

Kreativitet och inspirerande restaurangmenyer

Är du i Karlshamn med barn är både Kreativum och Blekinge Exotiska Värld perfekt för att spendera en heldag. Kreativum är ett Science Center för nyfikna med över 150 upptäckarstationer. I Blekinge Exotiska Värld finns små söta apor, fågelspindlar, kungskobror, egyptiska landsköldpaddor och många fler djur att se.

Ett barn leker på ett science center

Från Karlshamn är det inte långt till Olofström och The Steakhouse som öppnar i oktober och ligger på First Hotel Olofström. The Steakhouse är en restaurang för köttälskare. Här serveras en amerikanskinspirerad meny med New Strip Steaks till klassiska oxfiléer och saftiga hamburgare. Passar du på att övernatta på hotellet efter restaurangbesöket har du kanske turen att få ett rum med utsikt över vackra Aniaraparken.

Olofström är också en perfekt utgångspunkt för härliga naturupplevelser med kanot i en av de 100 sjöarna eller till fots längs de många vandringslederna. Läs mer om upplevelser i Olofström här.

En kvinna paddlar i en sjö

Sveriges danskaste stad

Kristianstad har kallats den mest danska staden i Sverige. I staden, som uppfördes som en fästning av den danske kungen Christian IV år 1614, finns förutom mysiga smågator med bra shopping, mycket annat kul att upptäcka. Ett tips är biosfärområdet Kristianstad Vattenrike med Naturum Vattenriket som har guidade visningar och kafé med lokalproducerad och ekologisk mat. Naturum ligger endast fem minuter från First Hotel Christian IV och tågstationen, och är en naturlig utgångpunkt för andra utflykter i biosfärområdet.

Ett annat tips är att ta sig till Tykarpsgrottan en halvtimmes biltur från Kristianstad. Här bröt man kalksten från 1750 till senare delen av 1800-talet och kvar finns sagolika gångar och magiska pelarsalar 12 meter under jorden att upptäcka. Grottans mystik har även attraherat filmvärlden och fungerat som inspelningsplats för både Ronja Rövardotter och tv-serien Snapphanarna.

Trivs på våra hotell

Vi önskar vi dig varmt välkommen till våra hotell på den svenska östkusten i höst. Frukost och WiFi ingår alltid när du bor hos oss. Och höst eller inte, vårt mål att är att du ska trivas oavsett vilken årstid du än väljer att komma.