Hoppa till huvudinnehållet

Hotellets historia

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

First Hotel Brommaplans historia

First Hotel Brommaplans historia

1954 förlängdes Stockholms tunnelbana till Brommaplan, vilket blev en positiv förändring för stadens nordvästra delar. Brommaplan blev ett attraktivt område. Innan man hade tunnelbana var spårvagnen längs Nockebybanan som passerade genom bostadsområdet Bromma trädgårdsstad den enda kollektivtrafiken som stannade i Bromma.

I mitten av 50-talet fick Bromma baptistförsamling med sina 160 medlemmar tillstånd att bygga på sin tomt. I september 1957 stod den nya tillbyggnaden färdig, på andra sidan tunnelbanestationen i förhållande till “storebror” Hotel Bromma.


*Artikel från maj 1957.

Bredvid tillbyggnaden uppfördes en bank (där Restaurang Sorbon ligger idag), ett bageri (här ligger idag en indisk restaurang) och en kyrka som fortfarande finns kvar. Projektet leddes av pastorn Ingvar Laxvik, direktören på Linjeflyg Sven Östling och arkitekten/designern Örjan Lüning. Driften av hotellet stod hotellkedjan Reso för.

På andra sidan gatan i riktning mot Brommaplan finns en röd tegelbyggnad, som också ingick i det ursprungliga projekt från 1948. På den tiden hade Posten ett kontor i byggnaden, men idag är det en mäklarfirma och ett SATS-gym som håller till där.

Så småningom bytte tillbyggnaden namn till Flyghotellet, tack vare dess närhet till Bromma flygplats. 2016 köptes hotellet av hotellkedjan First Hotels och fick namnet First Hotel Brommaplan. Två år senare tilldelades man priset Franchise Hotel of the Year 2018!