Hoppa till huvudinnehållet

Hotellets historia

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Hotell med anor i arbetarstaden Malmö

First Hotel Jörgen Kock har sina anor i varvs- och industristaden Malmö. Byggnaden som hotellet ligger i tog sin form under 1960-talet, och skapades för att tillgodose övernattning för arbetarna på Kockums Mekaniska Verkstad.

Kockumskranen, som numer är riven, var länge ett välkänt landmärke som reste sig synlig i Malmös hamn. Kranen sågs tydligt från både hav och land, och självklart också från arbetarbostaden.

Rummen var på sin tid utrustade med ett litet pentry, och man kan fortfarande se de gamla tvättinkasten på hotellets våningsplan.

1977 avvecklades bostadsverksamheten för Kockums och byggnaden gjordes om till ett renodlat hotell. Hotellet drevs då av den välkända Sarakedjan, senare Reso, under namnet Hotell Winn.

Tjugo år senare, 1997 övertogs driften av First Hotels och hotellet döptes om till First Hotel Jörgen Kock. Namnet togs efter den medeltida myntmästaren och borgmästaren i Malmö. Jörgen Kock var nära vän till den danske kungen och spelade en stor roll i Danmarks samarbete med Gustav Vasa.

Det finns inga spår efter vare sig mynt- och borgmästaren (förutom namnet) eller Gustav Vasa på hotellet, men för den historieintresserade så har Malmö som stad mycket att bjuda på.

Källor uppger att Malmö var en liten kyrkby på 1100-talet som låg på den plats där Triangeln ligger idag. Under 1200-talet anlades en stad vid kusten, och denna övertog kyrkbyns namn. De äldsta byggnaderna i staden är Sankt Petrikyrkan och Tunnelkomplexet vid Adelgatan som härstammar från 12- och 1300-talen, och är väl värda att besöka.