Hoppa till huvudinnehållet

Svensk roadtrip

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Roadtrip: Eskilstuna - Örebro - Jönköping - Norrköping

Vad sägs om att ta en roadtrip genom några andra städer än de du är van vid, som Stockholm och Göteborg? Här är några förslag för att uppleva något av det bästa Sverige har att erbjuda. Först upp, Eskilstuna och Örebro. Sedan tar denna resa dig runt Vättern till Jönköping, och till sist Norrköping.

Gamla Staden Eskilstuna

Eskilstuna

110 km väster om Stockholm hittar du den charmiga lilla staden Eskilstuna. De flesta personer besöker Eskilstuna för de livfulla hällristningar från vikingatiden som man hittar strax norr om staden, och dess familjevänliga stadszoo, känt för sin samling med exotiska och nordiska djur. Det finns också en vacker gammal stadsdel vid vattnet, möjligheter till promenader, cykling och simning, och till och med ett slott eller två i närheten.

Eskilstuna är kanske mest känt för Park Zoo, som är en kombinerad djurpark och nöjespark. Börja dagen med att upptäcka djur från hela världen. Vet du vad alla heter? Sumatratigrar, apor, lemurer, alpackor och reptiler har sin hemvist i parken – för att bara nämna några. Svalka dig på Parkenbadet, en oas under varma sommardagar och den perfekta platsen för en liten paus medan du tittar på djuren och åker karusellerna.

Sigurdristningen i Eskilstuna

Om du är intresserad av historia får du inte missa Sigurdristningen. Strax utanför Eskilstuna finns dessa fantastiska, välbevarade runor från vikingatiden inristade i en stor klippa på en sluttning.

First Hotels har ett hotell i centrala Eskilstuna, First Hotel City. Resenärer som utforskar området utanför staden kan inom 90 minuters bilresa upptäcka sevärdheter såsom Gripsholms slott i Mariefred, Julita Gård / Nordiska museet och Ericsbergs slott i Katrineholm.

Wadköping i Örebro

Örebro

Örebro ligger i hjärtat av Sverige, ungefär halvvägs mellan Stockholm och Göteborg. Staden är inofficiellt ”Sveriges Cykelstad” med sina många cykelbanor, vilket gör det enkelt att cykla runt och se alla populära attraktioner. Besök det vackra Örebro Slott som byggdes redan på 1300-talet. Eller varför inte cykla förbi Svampen som är ett vattentorn där du kan få en fantastisk utsikt över staden och dess omgivning.

Glöm inte heller att stanna i Wadköping, det pittoreska friluftsmuseet i stadsparken där du kan gå tillbaka i tiden och utforska byggnader från 1500-talet och lära dig om svensk historia.

First Hotel Örebro ligger centralt, men ändå lugnt beläget i Örebro, nära tågstationen. Från hotellet är det promenadavstånd till Örebro Slott.

Jönköping

Med stadsliv, vackra stränder, utomhusäventyr och dess läge vid Sveriges näst största sjö, Vättern, är Jönköping det perfekta stoppet för att utforska Smålandsregionen. Populära utflykter från Jönköping inkluderar Gränna, hemstaden för Polkagrisen, historiska Visingsö med borgens ruiner av Näs slott och reliker från vikingatiden.

I centrala Jönköping finner du en unik samling museer som det världskända Tändsticksmuseet och Husqvarna Museum som har en utsällning med kungliga vapen, motorcyklar och annan utrustninig. Här hittar du också det familjevänliga Rosenlund-badet, en stadspark med fascinerande utsikt och Jönköpings regionala museum där den populära landskapsmålaren John Bauer naturligtvis är representerad.

Bo på First Hotel Jönköping som ligger centralt vid E4:an nära Vättern, endast 10 minuter från Jönköpings centrum.

Industrilandskapet Norrköping

Norrköping

Norrköping är en vacker stad med gott om historia och kultur. På 1900-talet kallades Norrköping för Lilla Manchester, och staden är en av få i Europa som kan skryta med ett så välbevarat industrilandskap.

Det bästa sättet att uppleva Norrköping är till fots: ta en långpromenad och njut av alla historiska sevärdheter och den lokala maten. Besök den historiska stadsdelen Knäppingsborg i centrum, som har en lång historia med tillverkning av snus och mjöl. Vandra vidare till Industrilandskapet, som är stadens gamla industrikvarter. Området kännetecknas av magnifika byggnader som spinnerier, bomullsfabriker och (konstgjorda) vattenfall som inte varit i bruk på mer än 30 år!

Ladda batterierna i Karl Johans park där du kan se mer än 25 000 kaktusplantor vackert ordnade i ett stort motiv. Sedan 1900 ordnar kommunen ett nytt motiv varje år i juni för att hedra något av stadens landmärken. 

I Himmelstalund, strax utanför staden, finns en av Sveriges största samlingar av hällristningar (fler än 1660 stycken), med anor från övergången mellan sena stenåldern och tidiga bronsåldern.

Bo på First Hotel Central i hjärtat av Norrköping. Nära hotellet ligger Östgötateatern, Louis de Geer Konsert och Kongress samt goda shoppingmöjligheter.