Hoppa till huvudinnehållet

Södra Sverige

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Södra Sverige

Är du sugen på att utforska resmål i södra Sverige? Utforska det bästa som Södra Sverige har att erbjuda: natursköna landskap, gula rapsfält, bländade strandlinjer, forntida ruiner och slott.

Skåne: Malmö

Malmö ligger vid kusten i Skåne, längst ner i Sverige, och är den perfekta blandningen av gammaldags charm och urbana vibbar. Storleken på staden gör det enkelt att ta sig runt till fots. Gå på kullerstensbelagda gator i gamla stan och känn att du är en del av 1500-talet. Från gamla stan har du bara en kort promenad till de viktigaste sevärdheterna som Malmöhus slott och kungsparken, Turning Torso och Ribersborg Beach. Om du känner för en paus kan du besöka en av de tre stora parkerna i stadens centrum.

Om du är en entusiast när det kommer till arkitektur är detta staden för dig. Kolla in Turning Torso som sträcker sig 190 meter över marken och har en unik 90-graders vridning. Eller varför inte promenera vid kyrkan Sant Petri, Malmös äldsta byggnad som grundades i början av 1300-talet.

Riberborgs Kallbadhus är ett utomhusbad och är ett exempel på svensk arkitektur från slutet av 1800-talet. Badet är en oas för både lokalbefolkningen och turister under årets alla säsonger. Inte sugen på ett dopp? Du kan också bara utforska den 200 meter långa piren och gå vilse i det öppna havet – kanske med en glass i handen.

För en dagstur, hoppa in i din bil och kör i ungefär en timme till Ales Stenar. Bevarad mitt i naturen får du uppleva samma mystik och skönhet som med Stonehenge – fast i Sverige! Denna steninställning är den största i Sverige och har funnits sedan järnåldern. När du är i området, se till att besöka Ystad – en pittoresk stad precis vid kusten.

Bo på centrala First Hotel Jörgen Kock nära Malmö Centralstation och flera av stadens sevärdheter och attraktioner.

Kristianstad Sverige

Skåne: Kristianstad

Ett måste på din rutt i södra Sverige är Kristianstad, en renässansstad omgiven av vacker natur. Kom och upplev Naturum Vattenriket, och lär dig mer om den speciella floran och faunan i området. Följ i Carl von Linnés fotspår längs den 6 km långa Linné-promenaden genom sankmarkerna. Besök den vackra och unika Heliga Trefaldighetskyrkan byggdes av kung Kristian IV 1628, när Kristianstad fortfarande var en del av Danmark. Kyrkans interiör överglänser till och med den magnifika fasaden och anses vara en av de finaste renässanskyrkorna i Europa. Köp med dig äkta Svensk Fika på det lokala bageriet Conditori Duvander och njut av det i Tivoliparken. 

Åhus ligger bara 20 km från Kristianstad. Här hittar du pittoreska sandstränder, fantastisk natur och en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder. Upplev Aosehus slottsruin från mitten av 1100-talet, eller besök Åhus Museum för att ta reda på mer om Åhus historia.

Bo på centrala First Hotel Christian IV, 100 meter från centralstationen och busstationen. I hotellets närområde hittar du Tivoliparken och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, shopping och restauranger. 

Blekinge: Olofström

Upplev vacker natur, vandringsleder och naturreservat i Olofström i Blekinge. Njut av oändliga vyer och hisnande natur i Valhall: en mystisk plats där klippan faller 40 meter in i sjön Orlunden. Enligt legenden användes klippan Ättestupa under vikingatiden som en plats där de äldre vikingarna kastade sig – eller kastades – till sin död.

Många som besöker Olofström gör det för fisket. Önskar du fiska öring, gädda, regnbåge, abborre, lax, gös eller sutare? Vill du fiska från brygga, båt, kanot eller fiskekajak? Valen är dina! För paddlande fiskare, via Kanotcentralen, är det fritt fiske i Halen. Behöver du snabb och skön återhämtning från en lång fiskedag, så boka en stund i en uppvärmd vedeldad tunna eller en bastu.

Vid Halens Naturreservat kan du uppleva djurliv på gångavstånd från Olofström. Upptäck rik natur, gå längs stränderna eller paddla kanot. Halen är en optimal plats för dig som älskar natur, äventyr och vardagsexpeditioner mitt inne i vildmarken, men ändå nära civilisationen. I centrum kan du koppla av i Aniaraparken, där du också kan se flera skulpturer av kostnären Carl Eldh.  

First Hotel Olofström ligger centralt rätt vid vackra Aniaraparken, har luftiga och eleganta rum, fina konferens- och mötesmöjligheter och den populära restaurangen The Steakhouse i huset.

Blekinge: Karlskrona

Karlskronas magiska skärgård består av mer än 1600 öar, holmar och skär. Visste du att själva staden är byggd på 33 öar och är med på UNESCOs världsarvslista? Njut av vackra soluppgångar/solnedgångar, paddla kajak bland de nyfikna sälarna, ta ett dopp i det friska vattnet, besök öarna eller hitta din favoritplats för att bara koppla av och ladda batterierna – det finns gott om saker att välja mellan!

Var du än går i Karlskrona påminns du om varför staden har sin förtjänat sin världsarvsstatus: Stora torg, eleganta kyrkor (som Fredriks kyrka och den Tyska kyrkan) och gamla befästningar utgör strukturen. Staden grundades 1680 och har också en lång marinhistoria och är fortfarande hem för den svenska flottbasen. Klättra till toppen av Bryggarberget för utsikt över hela staden och skärgården.

Karlskrona skärgård

Uppleva skärgårdslivet i Karlskrona

Du kan också hyra en cykel, åka ner till Handelshamnen och ta båten Flagskär ut till Sturkö för en dagstur. Börja med att besöka Andrés Bageri och köp med lite fika. Hoppa på din cykel och åk till Tjurkö stenhuggeri som har gett kullstenen till hela världen i sina tidigare dagar. Trampa vidare till Tockatorp där du kan äta din fika ohc njuta av en vacker utsikt över bukten. Innan du återvänder till staden, stanna vid Sturkö fabrik för en traditionell lunch. Vi rekommenderar kroppkakor.

Det är svårt att beskriva Karlskrona – du måste bara uppleva det själv! Bo på First Hotel Statt centralt i Karlskrona med skärgården, shopping, restauranger och nöjen rätt runt hörnet.

Småland: Kalmar

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och kallas ofta för ”Sveriges sommarstad”. Staden är känd för sitt drömska, magnifika slott från renässansen och har också ett ”Gamla stan” område med kullerstensgator och många 1600- och 1700-talsbyggnader. Besök en av Kalmars många stränder – från de livliga stränderna i centrum till de lugnare stränderna söder och norr om staden. Vandra eller cykla runt Kalmarsunsleden och upptäck skogsstigar, badplatser och platser längs stranden; eller paddla i kanalerna runt om slottet och stadens centrum. Visste du att en av stränderna i Kalmar kallas för ”Kattrumpan”?

Gå på en promenad på stigarna vid Stensö precis utanför staden och njut av varierad flora och riklig fauna. Ta ett dopp eller besök platsen där kung Gustav Vasa gick till stranden 1520 efter sin exil. Se till att ta med en picknickkorg och njut av den fantastiska utsikten över Kalmarsund.

öland

Cykla i och omkring Kalmar

Hyr en cykel och ta dig runt i staden på bara några minuter. Ta till exempel båten till Öland och cykla 9 km till östsidan, där du kan besöka ön Norra Möckleby och den orörda Bläsinge hamn. Eller så kan du cykla 7 km söderut efter att du anlänt till Färjestaden och besöka Eriksöre, en av de finaste öarna. Ta ett dopp i Talludden vid hamnen och ät en glass innan du tar båten tillbaka.

Bo på klassiska First Hotel Witt med anor från 1600-talet. Hotellet ligger centralt i händelsernas centrum i den gamla renässansstaden, precis vid domkyrkan och Stortorget.