Hoppa till huvudinnehållet

Dalarna

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Dalarna

Att resa i Dalarna är som att uppleva ett Sverige i miniatyr. Fjällen och den samiska kulturen, sjöarna, de röda stugorna, hantverkstraditionen och den spännande industrihistorian. Allt samlat och "relativt" nära till hands när du bor på vårt hotell i Falun, First Hotel Grand.

Falun naturFalun natur

Falun: Falu Gruva & Carl Larsson Museum

Falun erbjuder flera attraktioner och massor av spännande saker att göra, inte långt från First Hotel Grand.

Här hittar du Falu-gruvan som är med på UNESCO-världsarvslista. Gruvan var en gång världens största och tillhör idag världens bäst bevarade koppargruvor. Gå på en tur 67 meter under marken och utforska gruvans 1300-åriga historia. Temperaturen är bara cirka fem grader, oavsett årstid. Falu-gruvan ligger 20 minuters promenad eller fem minuters bilresa från First Hotel Grand.

I Sundborn strax utanför staden hittar du ett av Faluns mest populära turistmål, Carl Larsson Museum, där konstnären Carl Larsson bodde tillsammans med sin fru Karin. Detta färgglada konstnärsparhus är kanske Sveriges mest kända hem och har blivit en ikon för svensk inredning. Konstnärsparet Carl och Karin Larsson dekorerade sitt hem, Lilla Hyttnäs med en personlig känsla för konst och hantverk.

Golf package

Spela golf i Falun

Falun är också ett utmärkt resmål att besöka om du gillar golf. Dalarnas mästerskapsgolfbana Aspeboda är en utmanande 18-hålsbana mellan Falun och Borlänge. Turneringsspelare som Maria Hjort och Daniel Chopra har polerat sina färdigheter här genom åren. Endast 5 minuter från Faluns centrum ligger Samuelsdals golfbana som erbjuder en 18-hålsbana i kuperad terräng med spännande greener.

utomhus

Siljan

En timmas biltur från First Hotel Grand i Falun ligger den vackra sjön Siljan som fungerar lika bra att besöka oavsett årstid. Här hittar du fina badplatser, lekplatser och promenadstråk.

Skulle du vilja ta en sommartur med ångbåten S/S Engelbrekt eller K-märkta M/S Gustaf Wasa beger du dig enklast till Rättvik eller Leksand för avgång.

leksand sommarland

Leksand Sommarland

Besöker du vårt hotell i Falun under sommarmånaderna med familjen rekommenderar vi en tur till Dalarnas semesterparadis, Leksand Sommarland.

På sommarlandet, som ligger precis vid vackra Siljan, hittar du över 80 olika attraktioner i både vattnet och på torra land för stora och små.

Strax utanför Gesunda, ytterligare en halvtimme med bil från Leksand ligger Sagolandet Tomteland – en plats fylld med trolldom, magi och fantasi. Här möter du Sagofen, älvorna, nissarna och många fler av Tomtens vänner som alltid är klara för lek och skoj.

Dalahästar

Dalahästar i Nusnäs

I Nusnäs, ca 60 minuter med bil från Falun tillverkas de ikoniska Dalahästarna, som med sin långa tradition bakom sig inte längre bara är en symbol för Mora och Dalarna, utan hela Sverige.

Hästarna täljs och målas för hand, och du har möjlighet att följa arbetet och historien på nära håll. Besök Grannas A Olsson Hemslöjd eller Nils Olsson Hemslöjd för tider, priser och beställning av din egen Dalahäst.

Orsa Rovdjurspark

Har du lust att ta en liten längre biltur (ca 1,5 h) när du bor på First Hotel Grand i Falun rekommenderar vi ett besökt på Norra Europas största rovdjurspark, Orsa Rovdjurspark. Här kan du se björnar, Sibiriska tigrar, leoparder, lodjur och många fler spännande djur. Dessutom finns är även världens näst största isbjörnanläggning, Polar World.

Planera gärna en heldag vid besöket så att du hinner med allt. Det finns både restauranger och kaféer i parken om du inte vill ta med egen matsäck.

Zorngården & Zornmuseet

Se och upplev hemmet till en av Sveriges största konstnärer. I Mora, cirka 60 minuter med bil från Falun och hotellet ligger Zorngården - hemmet till Anders Zorn och hans fru Emma. I detta ovanliga konstnärshem bjuds besökaren på flera överraskningar där olika konststilar, dalatradition och egendesignade möbler blandas om vartannat.

Passa även på att besöka Zornmuseet som innehåller världens största samling av Anders Zorns verk i form av akvareller, skulpturer, etsningar och oljemålningar.

dalhalla

Dalhalla utomhusscen

Ska du på konsert eller teater på den storslagna utomhusscenen Dalhalla? Då kan det passa bra med en övernattning på vårt hotell i Falun som ligger ca 50 minuter med bil från Dalhallascenen.

Det gamla kalkbrottet som numer får besök av såväl svenska artister som artister från hela världen i alla slags musikgenrer är en fantastisk upplevelse. De höga och nästintill vertikala kalkbergsväggar ger tillsammans med lagunens smaragdgröna vatten en helt unik miljö och klang som bara måste upplevas.