Hoppa till huvudinnehållet

Bottniska viken (Sveriges östkust)

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Bottniska viken (Sveriges östkust)

Den vackra kusten längs med Bottniska viken sträcker sig 850 km från Gävle i söder till Haparanda, på gränsen till Finland, i norr. Den långa och slingrande vägen på E4:an tar dig genom tilltalande städer och samhällen, allt inom rimliga körsträckor.

Upptäck platser där älvar från fjällen i väster möter Bottniska viken, och utforska den otroligt varierade skärgården och kustlinjen vid Höga Kusten och Kustvägen.

Söderhamn

Om du gillar golf bör du ta med golfklubborna när du bor på First Hotel Statt i Söderhamn. Söderhamns golfklubb ligger endast 15 minuters bilresa från vårt hotell i Söderhamn. Här kan du spela 18 hål i vackra omgivningar. Staden bjuder också på många andra spännande upplevelser; du kan njuta av fiske, en båttur i skärgården eller besöka tornet Oscarsborg och njuta av den vackra utsikten över staden.

Fisket i Söderhamns kommun är vida känt i Sverige och i delar av Europa. Ljusnans mynning och dess lax- och öringfiske rankas som en av landets bästa platser för sportfiske. Söderhamn erbjuder fiskevatten av mycket varierad karaktär, och de många olika fiskarterna uppmanar till många olika typer av fiske.

Söderhamn SverigeSkärgården Söderhamn

Upplev Söderhamns skärgård

Söderhamn är platsen där Hälsingland möter havet och äventyret aldrig är långt borta. Upplev Söderhamns skärgård med bad, snabba båtturer, kajakäventyr och stränder. Skärgården har mer än 1200 öar som kan upptäckas, och med turbåten M/S Moa är det lätt att ta sig ut i skärgården. Vill du uppleva den unika naturen finns många fina vandrings- & cykelleder. Där får du uppleva stillheten i de trolska hälsingeskogarna på nära håll. 

Du kan också upptäcka Söderhamns spännande historia med en stadsvandring på egen hand. Byggnadsminne Rådhuset, den mysiga stadsdelen Öster, utkikstornet Oscarsborg och den vackra kyrkan Ulrika Eleonora. Information till stadsvandringen finns på hotellet.

First Hotel Statt centrala läge i Söderhamn ger dig närhet till det mesta och erbjuder rymliga och bekväma hotellrum. Bra service är något hotellet är stolt över och personalen gör allt för att din vistelse i Söderhamn ska bli så bra som möjligt.

Sundsvall

Med sitt läge vid kusten är Sundsvall på många sätt perfekt beläget. First Hotel Strand ligger centralt nära charmiga restauranger, populära besöksmål och andra intressanta aktiviteter. 3 km från centrum hittar du Sidsjön friluftsområde, en naturlig oas för både avkoppling och aktiviteter. Här finns ett 3,1 km långt motionsspår runt sjön, kanotuthyrning, möjlighet för fiske, värmestuga med mera.

Norra Berget kombinerar natur och kultur med lekplatser, butiker och serveringar, vilket gör denna gröna pärla till en plats för alla åldrar. Klättra upp i det 22 meter höga utsiktstornet (Glasspinnen i folkmun) för fantastisk utsikt över Sundsvall och havsbukten, besök Sjöfarts- och Hantverksmuseet eller kolla in vilka djur som håller till på berget. 

Härnösand

Sveriges näst bästa sommarstad - Staden har varit högt på listan över Sveriges bästa sommarstäder de senaste åren. Och det finns många anledningar bakom detta. Härnösand har ett rikt kulturliv och ett historiskt centrum och ligger på en ö i södra delen av Högakustens skärgård. Med sitt läge vid havet, unika butiker, evenemang, sevärdheter och vackra landskap är Härnösand din perfekta bas när du utforskar högakustens världsarvslista, liksom för att ta dig till alla andra sevärdheter i regionen.

Staden har ett omfattande urval av utomhusaktiviteter som vandring, klättring, och kajakpaddling. Staden har också en mycket vacker strand, Smitingen. När vädret tillåter kan du till och med surfa här eller utforska grottorna norr om stranden.

Passa på att besöka Västanåfallet som är ett av Sveriges högsta vattenfall. Naturreservatet Smitingen och också väl värt ett besök med dess havsbad. För den kulturintresserade finns mängder av besöksmål i staden som tar dig tillbaka i tiden. Du kan också besöka den prisvinnande gintillverkaren, Härnö Gin.

En utflykt värd att nämna är till Hemsön där du kan besöka spännande Hemsö Fort. I restaurangen  avnjuter du en måltid eller lättare tilltugg framför den fantastiska utsikten över det öppna havet.

Allt ligger på kort avstånd till vårt hotell, First Hotel Stadt, som ligger centralt precis vid kanalen och flera av hotellrummen har utsikt över hamnen.

Kramfors

Om du åker en bit norrut, förbi Härnösand, kommer du till den trevliga staden Kramfors och vårt hotell First Hotel Kramm. Hotellet är en fin utgångpunkt om du vill se och uppleva Höga Kusten-bron (Sveriges längsta hängbro med sina 1 800 meter), utforska Skuleskogen National Park eller fiska i Ångermanälven.

Whiskydestilleriet High Coast Distillery ligger vackert vid Ångermanälvens strand. Här har man tillverkat whisky sedan 2010 – whisky som det talas om i hela världen. Ta en guidad rundtur eller fika på besökscentret samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten över älven.

För den som vill känna historiens vingslag, så ligger Ådalen Monumentet en kort bilfärd från vårt hotell. Monumentet är ett minnesmärke över vad som hände i Ådalen 1931, där militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem människor fick sätta livet till. Monumentet består av en 260 cm hög och 3 ton tung gjuten bronsskulptur av konstnären Lenny Clarhäll.

Höga Kusten Sverigefasadrestaurang

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är en del av naturreservatet och världsarvet Höga Kusten. Upplev en unik kombination av vackar natur, kustnära berg och stadsäventyr. Här kan ni vandra Höga Kusten leden, paddla kajak, cykla eller uppleva skärgården. Du kan också njuta av naturupplevelser i Skuleskogens Nationalpark, eller varför inte besöka Skuleberget och klättra på någon av Via Ferratas fyra leder, som alla har olika svårighetsgrader.

Varje sommar kan du även ta del av olika stadsvandringar guidade eller på egen hand.

Från First Hotel Statt i Örnsköldsvik centrum har ni även nära till stadskärnan med ett stort utbud av shopping, äventyrsgolfbana och en skateboardpark. Närhet till stora fina parker för din picknick och en stor lekpark för barnen. I staden finns även Paradiset som är ett av Sveriges bästa upplevelsebad med tillhörande spa & restaurang. Vid inre hamnen finns utrustning som exempelvis vattenskoter eller andra trevliga aktiviteter att hyra innan äventyret i Höga Kusten börjar.

Om du gillar att spela golf rekommenderar vi att du besöker antingen Veckefjärdens GC eller Örnsköldsviks Golfklubb Puttom. Golfbanorna är 4,6 respektive 15 km från hotellet, och det enklaste sättet är att åka dit med bil. Det finns också möjligheter att spela minigolf i Örnsköldsviks centrum.

Umeå

Visste du att Umeå är känt som Björkarnas stad? Det finns 18 706 planterade björkar i Umeå, en efterdyning av den stora stadsbranden 1888 då nästan hela Umeå brann ner.

En blandning av modernt stadsliv och närhet till naturen gör Umeå till ett unikt och intressant resmål. Ta en promenad genom den unga staden och upptäck de många museerna och kulturinstitutionerna. Sedan kan du ge dig ut på spännande äventyr i form av vandring eller en tur med hundspann.

Umeå har gott om vacker natur och vandringsleder du kan utforska. Prova den 12 kilometer långa vandringsleden runt Nydalasjön, bara 6 km från Umeå centrum. Utanför staden hittar du olika magnifika omgivningar, till exempel naturreservaten Grössjön och Strömback-Kont, vandringsleden Umeleden och Holmön.

First Hotel Dragonen är ett familjeägt hotell i centrala Umeå, fem minuters promenad från centralstationen. Inom gångavstånd hittar du Norrlandsoperan, Guitars – the museum och Umeälven.