Hoppa till huvudinnehållet

Fjord Norge

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Fjord Norge

Låt dig frestas av Vestlandets vackra fjordar, vattenfall och bergstoppar! Det är förstås inte bara naturen som lockar i denna region, utan också den rika arkitekturen och kulturen. Vi har samlat en rad höjdpunkter som vi hoppas inspirerar dig till att ge dig ut på nya äventyr på norska Vestlandet.

Höjdpunkter i Fjord Norge

Trollstigen
Trollstigen är en av de mest berömda vandringslederna längs de nationella turistvägarna. Det har byggts två spektakulära utsiktsplatser på Trollstigplatån som bjuder på mäktig västnorsk natur, svindlande utsikter, branta bergssidor och höga vattenfall.

Geirangerfjorden
Den djupa, blå Geirangerfjorden står på UNESCO:s världsarvslista och är omgiven av majestätiska bergstoppar, vilda vattenfall och frodig vegetation. Ta en båttur och beundra fjordarna och vattenfallen, vandra i de natursköna omgivningarna eller upplev fjorden med paddel i hand.

Trolltunga
Trolltunga är ett av världens mest spektakulära klipputsprång, beläget 1 100 meter över havet och med en vidunderlig utsikt. Vandringen till Trolltunga startar i Skjeggedal och går över högfjället, tar 10–12 timmar (totalt 23 km t/r) och höjdskillnaden är ca 1 000 m.

Preikestolen
Preikestolen vid Lysefjorden öster om Stavanger är en av Norges största turistmagneter. Både CNN Go och Lonely Planet har till exempel utsett Preikestolen till en av världens mest spektakulära utsiktsplatser. Preikestolen tronar 604 meter över Lysefjorden, i yttre delen av fjorden.

Nordens Venedig

Ålesund är byggt på ett flertal öar och är kringgärdat av havet på alla sidor. Med sin unika placering mitt emellan fjordar, berg och hav är staden en perfekt utgångspunkt för många olika aktiviteter och utflykter.

Ålesunds vackra jugendarkitektur är vida känd. Med alla sina torn, spiror och vackra utsmyckningar är staden som hämtad ur en saga.

På sommaren kan man paddla kajak i Brosundet, fiska vid kusten eller vandra i bergen. På vintern finns möjlighet att åka skidor, både på längden och utför. Från Ålesund är det kort väg till toppturer i Sunnmørsalpene och Strandafjellet.

Från Oljemuseum till kryssning på Lysefjorden

Stavangerregionen bjuder på långsträckta fjordar, höga berg och vita stränder. Du kan åka på kryssning på Lysefjorden eller följa med på sightseeing i området runt Stavanger.

Som tidigare europeisk kulturhuvudstad kan Stavanger skryta med ett imponerande rikt kulturliv. Besök Norsk Oljemuseum, Stavangers konstmuseum och Norsk hermetikkmuseum eller vandra i gamla stan med alla sina butiker och restauranger.

En pärla vid Hardangerfjorden

Kinsarvik ligger centralt i inre Hardanger och har med sin natur alla förutsättningar att vara en given samlingsplats. En populär turistväg i Kinsarvik går genom Husedalen, där man kan beundra vattenfallen Tveitafossen, Nyastølfossen, Nykkjesøyfossen och Søtefossen. Turen tar ca 4–5 timmar.

Det finns många aktiviteter kring och i Kinsarvik, som badmöjligheter, båtuthyrning, fiske, gocart, Mikkelparken, vandring i skog och berg, sightseeing med helikopter och sjöflygplan. Det ordnas också många festivaler, som Blømingsfestivalen, Morellfestivalen och Hardanger musikkfest.

Jul i Fjord Norge

I Stavangerregionen och Ryfylke hittar du alltid ett evenemang av intresse. I adventstider finns det en uppsjö av julfester och konserter, och mellan 16 oktober och 23 december kan du också ta en hösttur till Preikestolen. För de aktivitetssugna bjuds det också på mycket annat, som vindsurfning i glasklart vatten, curling och skridskoåkning mitt i stan, längdåkning i fridfull natur och slalombackar som ger sug i magen.

I Ålesund dignar det av arrangemang du kan ta del av för att komma i julstämning! För det är många som ordnar arrangemang inför julen. Du kan gå på julmarknader, julkonserter, julteater och föreställningar för barn.

Geirangerfjorden

Ålesund

Stavanger

Kinsarvik

Jul i Fjord Norge