Hoppa till huvudinnehållet

Saker att göra

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Saker att göra

Hotell Kung Gösta – First Partner Collection är idealiskt beläget för dig som vill uppleva och utforska Dalarnas län. Kom ihåg att besöka Zornmuseet, "Dalhalla" eller Dalahästfabriken i Nusnäs när du bor hos oss.

Tjej på museet

Zornmuseet

Mitt i centrala Mora, bredvid kyrkan, ligger Zornmuseet som har världens största samling med verk av konstnären Anders Zorn (1860-1920). På museet hittar du virtuosa vattenskildringar, folklivsbilder från Dalarna, nakenstudier, raffinerade porträtt och snidade skulpturer.

Mora kyrkas klockstapel. Bild.

Mora klockstapel

Intill Mora kyrka byggdes Mora klockstapel 1672 efter en brand som förstörde kyrktornet 1671.

Dalhalla konsertscen. Bild.

Dalhalla

Den spektakulära konsertarenan Dalhalla som ligger i ett gammalt kalkbrott mitt ute i Rättviksskogen, fascinerar såväl publik som artister. Få konsertplatser kan konkurrera med dess storslagenhet och natur.

Platsen upptäcktes som av en slump i början av 1990-talet och är idag en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor. Som konsertscen uppfattas Dalhalla som helt unik i världen, och med dess höga, nästan vertikala bergväggar ger den fin klang utan störande eko.

Foto: Gösta Broberg, Dalhalla.

Dalahästar

Dalahästtillverkningen i Nusnäs

Byn Nusnäs utanför Mora är ett populärt besöksmål för den som vill komma riktigt nära dalahästens ursprung. Nils Olsson Dalahästar har tillverkat dalahästar sedan 1928. Varje häst täljs för hand och får sedan sin karaktäristiska krusmålning av erfarna hantverkare.

Besök tillverkningen och följ varje steg i processen, från träbit till färdig häst. I butiken finns ett stort utbud av dalahästar i olika färger och utföranden, även om den klassiskt röda hästen förstås är huvudattraktionen.

Här finns även träskor med kurbits, hantverk från Dalarna och presenter. Passa också på att måla din egen dalahäst och försök efterlikna originalets kurbitsmönster – eller ta ut svängarna och skapa en egen modern dalahäst.