Hoppa till huvudinnehållet

First Hotel Mårtensons historia

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

First Hotel Mårtensons historia

First Hotel Mårtenson är ett anrikt hotell med anor från 1858. På den tiden var restaurangen den del som drog flest folk. Restaurang Mårtenson drevs av källarmästare Fredrik Mårtenson som var en välbeställd herre. I direkt anslutning till hotellet låg biografen Palladium och strax utanför entrén passerade E6 rakt genom Norre Port.

Hotellets tidiga dagar

Hotellet är, och har alltid varit en känd mötesplats för såväl långresta gäster som för Halmstads invånare.

Dagens First Hotel Mårtenson är ihopbyggt med 3 ursprungsfastigheter. Platsen för dagens reception var mellan 1930-70-talen biografen Palladium. Personer som närvarade under den sista föreställnigen låter berätta att kön ringlade sig ända ner till Telegrafverket, detta till följd av att biljettpriserna var det samma som premiärföreställningen med Sound of Music på sextiotalet.

Bakgrunden till att biografen stängde var för att göra plats åt fler hotellrum. Personer har låtit berätta att kombinationen av hotell och biograf var mycket lyckad. När föräldrarna roade sig med fest och dans i gamla spegelsalen, fick barnen gå på bio under tiden.

Hotellets dåvarande reception var placerad där det idag finns en garderob. Huvudentrén var ingången till dagens The Dubliners. Vinterträdgården (dagens frukostmatsal) var en gammal bakgård med sopor och råttor.

Bak i tiden fanns en äldre gårdskarl som skötte själva hanteringen av soporna. På mitten av 80-talet tog dock denna epok slut och vinterträdgården med dess stora ljusinsläpp skapades.

På de äldre rummen fanns dubbeldörrar med ett litet fack i vid fotändan. Där placerade man sina skor när man gick och lade sig, och på morgonen när man vaknade, så var de putsade och fina av personalen. Man fick dock byta dörrarna efterhand, då kraven på ljudisolering och brandsäkerhet inte uppnåddes.

Under 70- & 80-talet skedde något som nästan kan liknas vid ett brott. Alla gamla fina kakelugnar (med undantag för den i styrelsegrupprummet) togs bort vid en renovering. Vidare slängde man allt gammalt vackert och anrikt porslin i stora containrar som stod placerade utanför hotellet. Till och med silver åkte raka vägen ner i soporna. Det var för tungt att servera på silverfat och allt skulle nu vara i rostfritt.

First Hotel Mårtenson idag

Idag har samtliga rum parkettgolv. 1996 skedde en omfattande renovering på hotellet och därefter har ett mindre antal rum byggts till och renoverats i omgångar. 1999 byggdes våning fem och "hyllan" på våning 3 renoverades 2005. Löpande har rummen uppdaterats och renoverats.

På tal om 5:e våningen så finns det en intressant och rolig historia kring denna. Våningen byggdes på tidigt 1900-tal för att verka som direktörsbostad och det var först 1999 som det byggdes om till hotellrum. Sist att bo i denna våning var Greta Gruber. Greta hade ett förflutet som gammal städerska på hotellet och fick tycke för Hotelldirektör Gruber. Detta var ömsesidigt men då äktenskapet mellan herr och fru Gruber tog slut, flyttade Greta in på hotellet i direktörsbostaden och blev en "fin dam".

Från att ha varit en städerska på den tiden då man inte ens fick vistas på hotellet utanför arbetstid, satt nu Greta i matsalen och åt middag med den tunga solitären. Detta var en stor skandal och hennes gamla kolleger talade mycket illa om henne. Många andra låter dock berätta vilken underbar liten dam det var; rar och trevlig.

Speciellt om tisdagar hade lilla Greta bråttom ner i receptionen för att hämta sitt nummer av Svensk Damtidning, veckans höjdpunkt. Frank Gruber måste ha varit ytterst kompetent på att skriva avtal då till trots att ägarna har varit många sedan hans tid, så bodde Greta kvar fram till sin bortgång 1996. Till en början ingick även i avtalet att Greta fick mat varje dag. På slutet kom det dock bara att innefatta en back med ramlösa i veckan. För att slutmässigt inte innebära någonting, troligen på grund av skattemässiga skäl.

Många är de i tidigare personalstyrkor som låtit berätta att det var charmigt på sitt viss att ha Greta boende på hotellet. Dock skapade det en del prolem emellanåt. På julen för om åren då hotellet var stängt, ville hon ju gå in och ut som vanligt. Dock var hon rädd att gå ensam i hotellets mörka korridorer, vilket skapade det vissa problem. Istället för att låta någon i personalen arbeta hela julen löstes det hela med att någon kom och hjälpte henne in och ut när det behövdes. Att hålla öppet enbart för lilla Greta var ju inte ekonomiskt försvarbart.

Då Greta dog kom Nordens Kvalitetsaktioner och hämtade möblerna och våningen byggdes om till 6 hotellrum. Det sägs att Greta fortfarande går runt på hotellet och tittar till gästerna, och många i personalen har sett henne...

Det var även 1996 som First Hotels kom att köpa och börja driva Mårtenson som First Hotel Mårtenson. I och med förvärvet av hotellet ökade den nystartade hotellkedjan sin portfölj till 15 hotell.

I dag består First Hotels av över 90 unika hotell centralt placerade i Sverige, Norge, Danmark, Island och Spanien.