Hoppa till huvudinnehållet

Bottniska viken (Sveriges östkust)

Boka boende

Flexibel på datum? Visa lågpriskalender
Vid bokning av fler än sex rum, ta kontakt med hotellet direkt. Speciella bokningsvillkor kan gälla.

Bottniska viken (Sveriges östkust)

Den vackra kusten längs med Bottniska viken sträcker sig 850 km från Gävle i söder till Haparanda, på gränsen till Finland, i norr. Den långa och slingrande vägen på E4:an tar dig genom tilltalande städer och samhällen, allt inom rimliga körsträckor.

Upptäck platser där älvar från fjällen i väster möter Bottniska viken, och utforska den otroligt varierade skärgården och kustlinjen vid Höga Kusten och Kustvägen.
First Hotels har hotell i sex städer vid Bottniska viken; Söderhamn, Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och Umeå.

Söderhamn

Om du gillar golf bör du ta med golfklubborna när du bor på First Hotel Statt i Söderhamn. Söderhamns golfklubb ligger endast 15 minuters bilresa från vårt hotell i Söderhamn. Här kan du spela 18 hål i vackra omgivningar. Staden bjuder också på många andra spännande upplevelser; du kan njuta av fiske, en båttur i skärgården eller besöka tornet Oscarsborg och njuta av den vackra utsikten över staden.

Fisket i Söderhamns kommun är vida känt i Sverige och i delar av Europa. Ljusnans mynning och dess lax- och öringfiske rankas som en av landets bästa platser för sportfiske. Söderhamn erbjuder fiskevatten av mycket varierad karaktär, och de många olika fiskarterna uppmanar till många olika typer av fiske.

Skärgården Söderhamn

Upplev Söderhamns skärgård

Upplev Söderhamns skärgård med bad, snabba båtturer, kajakäventyr och stränder. Söderhamns skärgård har mer än 1200 öar som kan upptäckas. Längs kusten kan du njuta av den vackra skärgården, besöka en fiskeby, ta en båttur eller bara uppleva den unika naturen. Med turbåten M/S Moa är det lätt att ta sig ut i skärgården. Om du letar efter ett äventyr rekommenderar vi en rundtur med Ribcharter Hälsingland. Om du föredrar ett lugnare äventyr är kajakpaddling ett fantastiskt sätt att bli ett med naturen.

Sundsvall

Med sitt läge vid kusten är Sundsvall på många sätt perfekt beläget. First Hotel Strand ligger centralt nära charmiga restauranger, populära besöksmål och andra intressanta aktiviteter. 3 km från centrum hittar du Sidsjön friluftsområde, en naturlig oas för både avkoppling och aktiviteter. Här finns ett 3,1 km långt motionsspår runt sjön, kanotuthyrning, möjlighet för fiske, värmestuga med mera.

Norra Berget kombinerar natur och kultur med lekplatser, butiker och serveringar, vilket gör denna gröna pärla till en plats för alla åldrar. Klättra upp i det 22 meter höga utsiktstornet (Glasspinnen i folkmun) för fantastisk utsikt över Sundsvall och havsbukten, besök Sjöfarts- och Hantverksmuseet eller kolla in vilka djur som håller till på berget. 

Titanic The Exhibition: En av världens största vandringsutställningar! Från 20 maj – 30 augusti, 2020 har du möjlighet lära mer om och uppleva Titanic, det transatlantiska passagerarskeppet som förliste 15 april, 1912 på sin jungfrufärd från Southampton, England mot New York, Amerika.

Härnösand

Sveriges näst bästa sommarstad – Härnösand har stått högt på listan av de bästa sommarstäderna i Sverige de senaste åren. Staden har ett rikt kulturliv och ett historiskt centrum, och ligger på en ö i den södra delen av Höga Kustens skärgård. Med sitt läge vid havet, unika butiker, evenemang, sevärdheter och vackra landskap, är Härnösand din perfekta bas när du utforskar Höga Kustens Världsarv, såväl som alla andra attraktioner i regionen.

Sommaraktiviteter i Härnösand inkluderar vandring, klättring och kajapaddling. Staden har också en populär strand, Smitningens Havsbad. När förhållande tillåter kan du till och med surfa här eller utforska grottorna norr om stranden.

En utflykt värd att nämna är till Hemsön där du kan besöka det spännande fortet Hemsö Fästning för att njuta av en måltid eller ett mellanmål medan du tar in den fantastiska utsikten över det öppna havet.

Allt ligger på kort avstånd till vårt hotell, First Hotel Stadt.

Kramfors

Om du åker en bit norrut, förbi Härnösand, kommer du till den trevliga staden Kramfors och vårt hotell First Hotel Kramm. Hotellet är en fin utgångpunkt om du vill se och uppleva Höga Kusten-bron (Sveriges längsta hängbro med sina 1 800 meter), utforska Skuleskogen National Park eller fiska i Ångermanälven. Och för den som vill känna historiens vingslag, så ligger Ådalen Monumentet över Skotten i Ådalen 1931, en kort bilfärd från vårt hotell i Kramfors.

Whiskydestilleriet High Coast Distillery ligger vackert vid Ångermanälvens strand. Här har man tillverkat whisky sedan 2010 – whisky som det talas om i hela världen. Ta en guidad rundtur eller fika på besökscentret samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten över älven.

Ådalenmonumentet är ett minnesmärke över vad som hände i Ådalen 1931, där militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem människor fick sätta livet till. Monumentet består av en 260 cm hög och 3 ton tung gjuten bronsskulptur av konstnären Lenny Clarhäll.

Örnsköldsvik

First Hotel Statt i Örnsköldsvik är en utmärkt utgångspunkt om du vil utforska Höga Kusten eller spela golf i närheten.

Örnsköldsvik är en del av naturreservatet och världsarvet Höga Kusten. Här har du oändliga möjligheter till fina naturupplevelser som vandring, fiske, paddling och mer. Du kan också njuta av naturupplevelser i Skuleskogens Nationalpark, eller varför inte besöka Skuleberget och klättra på någon av Via Ferratas fyra leder, som alla har olika svårighetsgrader.

Om du gillar att spela golf rekommenderar vi att du besöker antingen Veckefjärdens GC eller Örnsköldsviks Golfklubb Puttom. Golfbanorna är 4,6 respektive 15 km från hotellet, och det enklaste sättet är att åka dit med bil. Det finns också möjligheter att spela minigolf i Örnsköldsviks centrum.

Umeå

En blandning av modernt stadsliv och närhet till naturen gör Umeå till ett unikt och intressant resmål. Ta en promenad genom den unga staden och upptäck de många museerna och kulturinstitutionerna. Sedan kan du ge dig ut på spännande äventyr i form av vandring eller en tur med hundspann.

Umeå har gott om vacker natur och vandringsleder du kan utforska. Prova den 12 kilometer långa vandringsleden runt Nydalasjön, bara 6 km från Umeå centrum. Utanför staden hittar du olika magnifika omgivningar, till exempel naturreservaten Grössjön och Strömback-Kont, vandringsleden Umeleden och Holmön.

First Hotel Dragonen är ett familjeägt hotell i centrala Umeå, fem minuters promenad från centralstationen. Inom gångavstånd hittar du Norrlandsoperan, Guitars – the museum och Umeälven.