Beställ rum

(Är du flexibel på datum? Se priskalendern )

  • Alla barn mellan 0-12 år bor gratis i föräldrarnas säng
  • 12+ = vuxen
  • Extra säng eller barnsäng = kr 200,- per dag

Om du bokar ett kampanjerbjudande eller avtalspris på First Hotels hemsida krävs en särskild bokningskod. Du kan också bli First Business Deal-kund och få fler föredelar. Skicka First Business Deal-ansökan här.

Den danska monarkin

Den danska monarkin

Den danska monarkin har existerat i över 1000 år och är en av världens äldsta, och kan spåras tillbaka till år 958. Monarkin var i sitt ursprung elektiv, men i praktiken var valet normalt begränsat till den äldsta sonen av den regerande kungen.

Den demokratiska konstitutionen 5 juni 1849 ändrade monarkins status från absolut till konstitutionell, och i mars 1953 möjliggjordes det även för kvinnlig tronföljd. Detta gjorde det möjligt för HM Drottning av Danmark att ta över tronen 1972. I dag har Danmark vad som kallas konstitutionell monarki, vilket innebär att monarken själv inte kan vidta några politiska åtgärder.

Hennes Majestäts 40 årsjubileum som regent firades i januari 2012.

Amalienborg Slott

Amalienborg Slott

Amalienborg Slott är vinterbostad för den danska kungliga familjen. Slottet är beläget i Köpenhamn och har formen av ett palatskomplex som består av fyra palats. Palatsen, som planerades för drottning Sofia Amalia (som gett upphov till namnet) på 1600-talet, uppfördes mellan åren 1748-1760 i rokoko av Nikolai Eigtved. När byggnaderna stod klara användes de först som ett privat adelspalats, men sedan 1794 då Christiansborgs slott brann ner till grunden, har komplexet fungerat som kungligt residens.

På Hennes Majestät Drottning av Danmarks födelsedag 16 april, kan du se drottningen tillsammans med den kungliga famljen på balkongen, vinkandes till tusentals glada danskar.

Om någon av den kungliga famijen är hemma är den danska flaggan hissad i flaggstången högst upp på slottet.

Rosenborg Slott

Rosenborg Slott

Rosenborg Slott byggdes mellan 1606-1634 som Christian IV sommarbostad. Christian IV var väldigt förtjust i slottet och bodde där ofta när han var i Köpenhamn. Det var också på Rosenborg som han dog år 1648. Efter hans död, togs slottet över av hans son Kung Frederik III, som tillsammans med hans drottning, Sophie Amalie moderniserade slottet i flera omgångar.

Den siste kungen att använda slottet som residens var Frederik IV, och omkring 1720 blev Rosenborg övergivet till förmån för Frederikborgs Slott.

Idag huserar slottet olika kungliga samlingar så som bland annat kronjuvelerna.

Tider & priser

Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slott

Frederiksborg Slott ligger i Hillerød, norr om Köpenhamn. Detta imponerande renässansslott byggdes i början på 1600-talet av den legendariske Kung Christian IV. Slottet består av bland den bästa bevarade renässansarkitekturen. Frederiksborgs Slott är en unik plats för utmärkta kulturupplevelser, vackra vyer och båtturer.

Frederiksborg Slott har huserat det Nationalhistoriska museet sedan 1878. En guidad tur genom museumets många vackra rum är som en resa tillsammans med kungar, drottningar, adel, borgare och epoker som har färgat och skapat Danmarks historia och utveckling från medeltiden till idag.

Tider & priser